onsdag 20 oktober 2010

Yosemite

Yosemite, uttalas [jåss-ämm-i-ti], är en i mängden stora nationalparker. Idag fick den äran att besökas av två svenskar. Fyra miljoner besökare om året säger att parken egentligen är ännu en industripark med vacker natur på repertoaren. Det är en stor dal med asfalterade flerfiliga vägar, välpreparerade leder och kommers. En promenad i Delsjöområdet ger mig en större känsla av att vara i naturen även om de mäktiga bergsväggarna är svåra att finna i Göteborg. Den släta, vertikala och för klättrare världskända väggen Half Dome och höga vattenfall finns bland annat att beskådas i Yosemite.

Vi bestämde oss för att ta en tur på 10 km. Efter 1/4 fann vi varningsskyltar. Under fjolåret hade en del av leden förstörts av ett större ras. Med lite övertalning och "titta, en gammal gubbe och en äldre tant är ju där framme" vågade även Rickard följa med och med ens blev vi nu laglösa vikingar. Enorma granitblock hade lossnat 100-talet meter upp från klippväggen och utplånat leden samt ett fält av stora stora träd. Tur att man hoppat i bergen som liten - annars hade vi aldrig klarat oss. Det blev en finfin tur!

På väg ut ur parken tittade vi även till några gamlingar. Ett gäng sequoia-träd med stam på 8.5 m i diameter som stått på denna jord i 1800 år. Stort ska det vara!

/Andreas



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar